Versnipperde tijd en clusteren

Tijdens mijn bijna twee weken vakantie heb ik geen gebruik gemaakt van internet. Toen ik weer terug was had ik dus wat in te halen. Ik heb een aantal e-mail boxen, rss-feeds, twitter contacts enzovoort die allemaal doorgaan ook als ik er niet ben. Als ik niet op vakantie ben houd ik ze goed bij, ik check meestal één of meerdere keren per dag. Dat neemt per keer niet veel tijd in, maar alles bij elkaar opgeteld natuurlijk wel.

Het mooie is, dat je na zo'n relatief korte vakantie merkt dat als je er even voor gaat zitten je zo weer bij bent. Dit komt omdat nu alles in één keer verwerkt kan worden, in plaats dat de tijd versnipperd is.

Versnipperde tijd

Het nadeel bij versnipperde tijd is dat er elke keer een beetje tijd wordt verspilt door onder andere het wisselen tussen taken. Elke keer als je namelijk stopt waarmee je bezig bent en iets anders gaat doen, gaat er tijd zitten in die omschakeling. Zowel in je hoofd als fysiek (de juiste spullen pakken bijvoorbeeld). Door te clusteren (ook wel batchen genoemd) heb je minder van die overhead. De kans dat je in een flow komt is daarnaast ook groter.

Clusteren

Een mooie bijkomstigheid van het clusteren, is dat je vaak selectiever kijkt naar de informatie, waarschijnlijk omdat je gefocust bent op het wegwerken van een hele stapel in plaats van een kort lijkende taak. Bij rss-feeds, of nu.nl items, bijvoorbeeld kun je jezelf steeds de vraag stellen of je echt (nu) wat hebt aan die informatie. Zo niet, dan kun je het overslaan. Als je niet clustert, heb je vaak de neiging om het toch even tussendoor te lezen.

Daarnaast kijk je selectiever in de zin dat je dingen niet door blijft lezen op het moment dat je erachter komt dat de informatie niet nuttig is.

Enkele tips