Stumbling on happiness

We willen allemaal keuzes maken die ons nu of in de toekomst gelukkiger maken. Maar kunnen we dat wel? Ja, blijkt het antwoord te zijn in Harvard professor Daniel Gilbert's boek Stumbling on happiness, maar niet goed genoeg.

In het boek maakt Daniel Gilbert de lezer duidelijk dat, ondanks dat onze gave om te voorspellen ons enorm helpt in ons leven, deze gave een hoop gebreken kent. Dit legt hij onder andere uit aan de hand van fouten die ons geheugen maakt ('Ik kan me niet herinneren dat ik mijn sleutels daar heb neergelegd, maar blijkbaar is het zo, want ze liggen er.'). En uiteraard aan de hand van onderzoeken die aantonen dat mensen verkeerde keuzes maken als het om gelukkig worden gaat.

Onze voorspellende gave gaat op drie punten de fout in: Wanneer we nadenken over onze toekomst laten we details weg die van belang zijn en aan de andere kant verzinnen we andere foutief. Verder geeft de schrijver aan dat onze ervaringen uit het verleden, of die van bijvoorbeeld onze grootouders, ons niet echt zullen helpen om we een juiste voorspelling te maken.

Dit klinkt allemaal misschien wat negatief, maar gelukkig verlopen onze levens desondanks prima. Dit komt mede door hedonistisch acceptatie. Daarnaast heeft Daniel Gilbert ook nog een tip om de voorspelling wat beter te maken: als we willen weten hoe een bepaalde omstandigheid is, dan moeten we dat vragen aan iemand (of meerdere personen) die op dit moment daar in zit. Dit geeft een goed beeld van hoe wij ons zullen voelen. Maar, gaat Dilbert verder, omdat we onszelf uniek vinden, zullen we deze methode waarschijnlijk niet echt gebruiken. We gaan zelf dingen invullen, omdat we onszelf anders vinden dan de persoon die we observeren.

Conclusie

Daniel Gilbert is een goede schrijver, met een goede dosis humor. Ondanks dat het boek weinig oplossingen biedt, daar is het ook niet voor geschreven, geeft het wel een goed inzicht in wat onze hersenen fout doen als we onze toekomst voorspellen.
Voor mensen die enkel op zoek zijn manieren om gelukkiger te worden, zijn andere boeken beter geschikt, bijvoorbeeld De maakbaarheid van het geluk (een boek dat ook Gilbert overigens aanraadt, in tegenstelling tot alle zelfhulpboeken die niet door gediplomeerde onderzoekers zijn geschreven, die raadt hij enorm af).
Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de psychologische kant van het voorspellen van geluk (en waarom dit zo vaak fout gaat), is dit een erg goed boek.