Sociale interactie

Vriendschappen blijken volgens de statistieken belangrijk te zijn voor een gelukkig leven. Het helpt ons in het dagelijks leven en geeft hier betekenis aan. Onder vriendschappen kunnen hier overigens ook goede familiebanden gerekend worden.

Helaas lijken we erg te individualiseren. Je hoort ook steeds vaker dat mensen dit een gemis vinden. Maar we lijken het een beetje verleerd te zijn om relaties aan te gaan. En dat is jammer, want het voegt veel toe aan je leven.

Het blijkt zelfs zo te zijn dat de activiteit die het meeste bijdraagt aan je geluk, sociale interactie is. En dat hoeft niet alleen met goede vrienden te zijn. Dat kan ook met mensen die je in de supermarkt tegenkomt, of waar dan ook. Even een praatje maken met iemand kan al een hele positieve werking hebben op je humeur. En het mooie is, is dat dat voor die andere persoon ook zo werkt.
Goede sociale interactie is over het algemeen een win-win situatie. En goede sociale banden zijn dit altijd.

Het boek Human happiness, its nature and its attainment, noemt drie eigenschappen van gelukkige mensen (ten opzichte minder gelukkige), met betrekking tot sociale interactie: Andersom werkt het ook zo, dat wanneer je sociaal actiever wordt, je gelukkiger wordt. En het spreekt voor zich, dat als je een goede band hebt met je collega's, je werk leuker zal zijn dan als dit niet het geval is.

Uit eigen ervaring kan ik ook vertellen dat sociale interactie, het liefst met mensen waar je een goede band mee hebt, energie geeft. Vaak is het, als je je neerslachtig voelt, goed om met mensen iets af te spreken. Ondanks dat je er op dat moment wellicht geen zin in hebt, voel je je als je bij die mensen bent beter en zelfs erna.

Dus mocht je je levensgeluk willen verhogen, probeer dat dan eens door sociaal actiever te worden. Het makkelijkste is om hiervoor je huidige sociale banden te versterken. Een vriend opbellen, of met een vriendin iets afspreken is zo gedaan. Maak hier ook echt tijd voor.
En gewoon aardig zijn tegen de mensen die je gedurende een dag tegenkomt is ook een eenvoudig uit te voeren activiteit.