Slapen

Dat de hoeveelheid slaap die we dagelijks krijgen invloed heeft op ons dagelijks functioneren is bekend. Verder is het zo dat er een verband is tussen de juiste hoeveelheid nachtrust en het geluksgevoel van iemand.

Waarom slapen?

Slapen zorgt voor het herstel van het lichaam. Maar het is niet helemaal duidelijk wat er hersteld wordt. De hoeveelheid gebruikte energie tussen wakker zijn en slapen ligt opvallend genoeg ongeveer gelijk, dus slapen is niet een manier om energie te sparen.

Hoe lang slapen?

Hoeveel slaap iemand nodig heeft verschilt per persoon. Het gemiddelde ligt op ongeveer 8 uur voor een volwassene. Bij senioren ligt dit overigens iets lager, ongeveer 6 uur, al schijnt het gezonder te zijn als die ook de volle 8 uur zouden slapen.

Te kort slapen

Te weinig slaap leidt tot slechte concentratie, tast het immuunsysteem aan en zorgt voor een minder goed functionerende stofwisseling. Langdurig ontbreken van slaap (of slechts REMslaap) kan leiden tot ziektes of zelfs de dood.
Slaap kan overigens worden ingehaald in een opvolgende slaapperiode.

Emoties

In een krantenartikel in de NRC.next van 31 oktober (alweer anderhalve maand geleden), stond het artikel 'Waarom slaaptekort de emoties ontregelt' door Sophie Broersen. Omdat dit artikel online is te lezen via de bovenstaande link, zal ik hier niet al die informatie herhalen. Waar het op neer komt, is dat slaaptekort ervoor zorgt dat de hersenen niet meer in staat zijn om hevige emotionele reacties te remmen. Je wordt daardoor emotioneel labiel.

Te lang slapen

Langer slapen heeft vaak het effect dat iemand nog steeds of zelfs extra moe is. Dit komt omdat er in de slaap een aantal REMslaap periodes zitten, waarbij elke opvolgende REM periode langer duurt. Deze periodes kosten energie. Door langer te slapen zullen er meer REM periodes zijn en werkt dit uitputtend.
Men is het er trouwens nog niet over eens waarvoor deze REM periodes dienen.

Slaaptips

De volgende dingen helpen om in slaap te komen:
Bron: 'Psychology', zesde editie, door Gleitman, Fridlund en Reisberg.