Hoe focus de werkelijkheid bepaalt

We weten inmiddels dat omstandigheden maar een klein beetje invloed hebben over hoe gelukkig we zijn (lees hierover meer in Is gelukkig zijn aangeboren? en De maakbaarheid van het geluk). Sommige mensen zijn hier extremen in. Ze kunnen een geweldige gebeurtenis ervaren als iets vervelends, terwijl er aan de andere kant mensen zijn die in een tragedie vooral de lichtpuntjes zien.

Er zijn in die zin twee groepen waar je in kunt vallen, welke in het veld van de positieve psychologie de fault finder (fout vinder) en de benefit finder (voordeel vinder) worden genoemd. De eerste ziet vooral de dingen die niet goed gaan of zijn gegaan, terwijl de tweede bij dezelfde gebeurtenis de dingen ziet die wel goed gaan of zijn gegaan. De eerste ziet de problemen voordat hij of zij ergens aan begint en de tweede de mogelijkheden.

Hoe je dingen interpreteert bepaalt in grote mate hoe jij de werkelijkheid ervaart. Het spreekt waarschijnlijk voor zich dat het prettiger is om je meer aan de kant van de benefit finder te begeven. Beide manieren van kijken naar de wereld zijn nodig, maar het optimum voor gelukkig leven ligt meer aan de benefit finder kant. Met dezelfde gebeurtenis gaat de benefit finder vaak prettiger om dan de fault finder.

Uit onderzoek is gebleken dat erg gelukkige mensen niet minder vaak pijnlijke emoties meemaken dan anderen, maar ze kwamen er sneller overheen omdat ze anders interpreteerden.

Jammer is dat we meestal sneller zien wat er mis is. Waarschijnlijk omdat dat een waarschuwingsmechanisme is voor als er iets gevaarlijks aan de hand is. Maar het mechanisme werkt eigenlijk te goed voor de meeste dingen in het dagelijks leven.
Daarnaast wennen we aan situaties, zowel goede als slechte. Dit is reeds beschreven in het artikel hedonistische acceptatie. Hierdoor zien we soms de goede dingen niet meer en vallen weinig voorkomende vervelende dingen meer op.

Maar hoe kunnen we dan meer een benefit finder worden? De volgende punten kunnen hierbij helpen: Positieve interpreteren van gebeurtenissen is niet hetzelfde als informatie negeren. Het is heel goed om ook oog te hebben voor de negatieve aspecten ergens van, maar over het algemeen is het onwenselijk als het de overhand neemt.
Kortom, sluit je ogen niet voor negatieve dingen, maar sta positief in het leven. Er is genoeg moois te ontdekken, ook in alledaagse bekende situaties.

Meer informatie over de invloed van hoe je de wereld interpreteert en hoe je dit kunt aanpassen is te lezen in het artikel persoonlijk leiderschap.