Eerst routine opbouwen, dan de details

Stel je hebt een doel, bijvoorbeeld aan je gezondheid werken. Je weet dan wel ongeveer wat je moet doen om het doel te bereiken, in dit geval denk je daarbij aan fitness. Als je jezelf dan eindelijk zo ver krijgt actie te ondernemen, in dit geval twee keer per week naar de sportschool, blijkt dat het vaak dat je na een tijdje niet meer doet. Hierdoor haal je het doel niet. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je de volgende keer wel doorzet?

Het beste werkt het om een gewoonte te maken van de acties die tot je doel leiden. Als iets een gewoonte is kost het minder moeite, minder zelfdiscipline. De tip is daarom om in het begin niet je focus te leggen op het heel goed doen van je acties, maar op het aanmaken van de gewoonte.

In ons fitness voorbeeld betekent dat het volgende. Je focust je minder op alle details van hoe je nou het snelste afvalt, of spieren kweekt. Welke oefeningen zijn het meest perfect, welk gewicht, wat is mijn hartslag en welke rustpauzes je aanneemt zijn nu slechts details. In plaats daarvan focus je op hoe je jezelf nou elke keer naar de sportschool toe krijgt. Als je er eenmaal bent spreekt het toch allemaal redelijk voor zich (na je eerste instructie). De details komen later, eerst het grotere geheel. Denk na over welke momenten je het makkelijkst zal gaan sporten en wat je tegen kan houden. Bedenk vervolgens wat dus je vaste dagen en tijden worden. Wat doe je altijd net voordat je gaat? Kan dit jou 'triggeren' om te gaan? Alles wat ervoor zorgt dat het een gewoonte wordt om op die vaste dagen te gaan sporten helpt. Het eerste doel is de gewoonte opbouwen.

Zoek dingen die het aanmaken van je gewoonte ondersteunen, bijvoorbeeld een trainingsmaatje die je niet wilt laten zitten door niet te komen opdagen. En gebruik truckjes zolang de routine er nog niet in zit. Bijvoorbeeld het alvast inpakken en klaarzetten van je sporttas voor morgen. Dit om het zo makkelijk mogelijk te maken de deur uit te gaan. Als je eenmaal de deur uit bent is het op de sportschool komen vrij eenvoudig.

Op een gegeven moment heb je dan de routine te pakken en kost het minder moeite om aan de slag te gaan. Het is tenslotte een gewoonte geworden.