Een werkweek van 4 uur

Gisteren heb ik de Nederlandse vertaling van het boek The 4-hour workweek van Timothy Ferriss in de winkel zien liggen. De Engelse versie was al een tijdje in mijn bezit en ik heb het met enthousiasme gelezen. Nu ik de vertaling in het Nederlands heb gezien leek het me een goed moment om er een artikel over te schrijven.

The 4-hour workweek

Het klinkt als een fabeltje, een werkweek van slechts vier uur. Als het aan de schrijver Timothy Ferriss ligt, is dit echter voor iedereen haalbaar. In zijn boek beschrijft hij hoe je dit kunt bereiken. En blijkbaar zijn er een hoop mensen die dit willen, want toen het boek in de Verenigde Staten uit kwam werd het binnen de kortste keren een nummer 1 New York Times bestseller. Inmiddels is het in vele talen uitgegeven over de hele wereld. En het zal mij niet verbazen als het in andere landen ook een groot succes zal zijn.

De Newly Rich levensstijl

Het boek begint met een kleine introductie over de schrijver zelf waarin hij vertelt over zijn leven, waarbij hij inderdaad slechts vier uur per week schijnt te werken. De tijd die hij niet werkt kan hij daarom spenderen aan veel reizen en andere dingen die hij leuk vindt. Er zijn meer mensen die zoals hij leven, welke hij de Newly Rich noemt. Het woord Newly duidt op het feit dat hier het woord rijk niet op de traditionele wijze wordt gebruikt, waarbij wordt gemeten hoeveel geld iemand heeft. Maar hier staat rijk naast het geld vooral ook voor de tijd die iemand heeft om leuke dingen te doen. Volgens deze benadering is iemand die 2000,- euro per maand verdient met een 20-urige werkweek rijker dan iemand die 5000,- euro verdient met werkweken van 80 uur.

Daarnaast is het zo dat de Newly Rich niet aan het sparen zijn voor een pensioen om dan pas leuke dingen te kunnen gaan doen. Ze willen dat nu al doen (maar moeten wellicht daardoor wel tot een hogere leeftijd doorwerken, al is dat dan nog steeds maar die paar uur per week).

Mini pensioenen

In plaats van een groot pensioen op het eind van je leven stelt Ferriss voor om mini pensioenen gedurende je hele leven te hebben. Om te sparen voor die mini pensioenen kun je dan een tijdje meer werken. Nou weet ik dat er mensen zijn die dit al doen, maar dan werken zij het grootste deel van het jaar om vervolgens bijvoorbeeld drie maanden op vakantie te gaan. Maar Ferriss ziet deze mini pensioenen liever vaker en vooral met minder lang werken ertussen.

Hij geeft ook aan dat reizen (of andere dingen) vaak minder hoeven te kosten dan mensen denken. Hij geeft hier mee aan dat de dingen die je wilt beleven in je leven veel meer binnen je bereik liggen dan je zou verwachten. En dat er weinig redenen zijn om ze niet te doen, sterker nog, dat het zonde is om ze niet te doen.

De methode

Het is niet mijn bedoeling om de gehele methode en alle tips van het boek te beschrijven, dat kan het boek veel beter. Maar ik wil wel de kernpunten hiervan weergeven om een beeld te schetsen van wat je kunt verwachten van dit boek.

Het boek begint met een basis te leggen voor de aanpak naar het uiteindelijke doel (het zo min mogelijk werken). Angsten worden weggenomen en er wordt beschreven hoe je erachter kunt komen hoe jij je leven wilt inrichten. Wat wil je nu precies?
Daarna wordt er beschreven hoe je je tijd zo efficiënt mogelijk kunt benutten. Aan bod komen technieken om prioriteiten te stellen en afleidingen te minimaliseren. Deze technieken zijn erg bruikbaar, maar denk zelf na over wanneer je bepaalde dingen wel en niet kunt maken. Dit geldt voor alle technieken in het boek overigens.

Hierna wordt ingegaan op hoe je een automatische inkomen kunt creëren. Dit type inkomen is waar het hele boek eigenlijk om draait, namelijk hoe je geld kunt blijven verdienen terwijl je niet zelf aan het werk bent. Hier komt bijvoorbeeld aan bod de outsourcing van een groot deel van je werkzaamheden naar bijvoorbeeld een laag loon land.

Uiteindelijk wordt beschreven hoe je dan je kantoor kunt ontvluchten en hoe je de gekregen vrije tijd kunt benutten zonder je te vervelen. Dit laatste is ook belangrijk, want de schrijver stelt dat we niet gewend zijn om niets te hoeven doen. Verveling ligt dan op de loer, hij heeft het zelf ook meegemaakt. En verveling kan nooit het doel zijn in het leven.

Tot slot

Het boek is vermakelijk geschreven en zet je over bepaalde dingen aan het denken. Ik moet zeggen dat sommige delen ervan wat meer gericht zijn op Amerikanen, maar over het algemeen is het vrij universeel. De schrijver benadrukt dat het doel om zo weinig tijd daadwerkelijk te werken net zo haalbaar is voor iemand met een eigen bedrijf als een normale werknemer. Daarin heeft hij me nog niet kunnen overtuigen. Maar dit kan ook van je persoonlijke doel afhangen. Waarin ik het wel volledig met hem eens ben is dat je niet moet wachten met echt leven totdat je met pensioen gaat.

Wat mij betreft is 'een werkweek van 4 uur' of 'the 4-hour workweek' een aanrader.