Een nieuwe baan

Een nieuwe baan, of niet? Soms een lastige keuze. In dit artikel behandel ik vijf punten die handig zijn om mee te nemen in deze keuze.

Wat zou jij doen als je morgen werd ontslagen?

Jezelf voor een radicale keuze zetten kan soms helpen om alles in een juist perspectief te krijgen. Door je voor te stellen hoe het zal zijn om morgen te worden ontslagen, forceer je jezelf te denken aan een andere baan.
Als het iets heel anders is dan je nu doet, waarom doe je dat dan niet? Waarom blijven mensen in hun baan, terwijl ze liever iets anders doen wat binnen hun mogelijkheid ligt? Is het de (schijn)zekerheid? De gewoonte? De mogelijkheden zijn er meestal wel, als je ze maar creëert. Dit soort dingen komen namelijk over het algemeen niet vanzelf op je pad.
Als je aan de andere kant de vraag aan je zelf stelt en je zou hetzelfde werk zoeken, betekent het waarschijnlijk dat je tevreden bent met je huidige baan. Of in ieder geval met het type baan.

De keuze is niet permanent

Indien je er niet uitkomt, ligt het er misschien aan dat je de beslissing te zwaar vindt. Maar je keuze is niet voor altijd. Niet alleen kun je weer stoppen met de nieuwe baan, maar de baan is ook niet iets wat je persé voor altijd moet doen. Kijk daarom naar wat je leuk lijkt om de komende jaren te doen, niet voor de rest van je leven. Je kunt waarschijnlijk toch niet ver genoeg vooruit kijken om te bepalen wat je over vijf à tien jaar wilt.

Ben je iemand voor een baan of een carrière?

Er is een verschil tussen een baan en een carrière. En als je het ene hebt, maar het andere wilt, dan gaat dat je tegenstaan.
Een baan heeft weinig te maken met je identiteit, het is slechts een bron van inkomsten (maar je wilt het wel leuk hebben natuurlijk).
Als je een carrière hebt, wil je iets bereiken. Je bouwt aan jezelf en het heeft veel te maken met je identiteit.

Bang zijn dat je het niet kunt

Je moet geen functie nemen die je nooit zult kunnen vervullen. Maar een baan nemen die je makkelijk aan kan, kan snel zonder uitdaging zijn. Als je nog dingen moet leren om de baan goed te doen, dan is dat des te interessanter. Ga dit dus niet uit de weg, maar zie het als pluspunt.

Zelf een keuze maken

Laat je omgeving niet je baankeuze bepalen. Waarom hetzelfde doen als je collega's? Die weten het ook niet en zijn niet dezelfde persoon als jij. Kies zelf en laat je niet leiden door wat anderen vinden dat je als keuze zou moeten maken.