Durf te falen

Dingen fout doen hoort bij het leven. Bang zijn om fouten te maken, of zelfs om compleet te falen, zou je niet moeten weerhouden van de dingen te doen die jij wilt.

Dit artikel schrijf ik naar aanleiding van een video (zie ook de links onderaan dit artikel) van schrijfster J.K. Rowling, bekend van de Harry Potter boekenreeks. De video toont haar commencement speech (voordracht voor de afgestudeerden van dat jaar) op Harvard van 2008. Hierin behandelt ze de voordelen van falen en de importantie van verbeelding. Over het eerste onderwerp gaat dit artikel.

J.K. Rowling

J.K. Rowling is inmiddels een geliefd schrijfster die onvoorstelbare bedragen heeft verdiend aan haar Harry Potter imperium. Maar ooit leefde ze op de armoedegrens en voelde ze zich een mislukkeling. Dit was een aantal jaar na haar afstuderen, toen ze zonder baan zat en haar huwelijk op de klippen liep, waardoor ze alleen overbleef met haar kind. Ze vond het een vreselijke tijd, maar het heeft haar wel een aantal dingen geleerd. Ze leerde wie ze zelf was, door al het inessentiële te verwijderen uit haar leven en ze hield zichzelf niet langer voor dat ze iemand anders was dan ze eigenlijk was. Ze focuste al haar energie in het werk dat zij belangrijk vond, namelijk haar boek.
Ze kwam er door deze ervaring achter dat ze een sterke wilskracht en meer discipline heeft dan ze had verwacht. En dat ze goede vrienden heeft.

Angst om te falen

Zonder J.K. Rowling's falen was ze nooit helemaal zichzelf geworden en gekomen waar ze nu is. Dit wil niet zeggen dat falen nodig is om succesvol te worden, het geeft alleen aan dat het geen probleem hoeft te zijn en zelfs positieve dingen met zich mee kan brengen.
Zorg dus dat de angst om te falen je niet van je doelen weg houdt. Falen gebeurt ongetwijfeld weleens en daarna krabbel je er wijzer uit.

Zelf ben ik te bang om te falen, vind ik zelf. Mensen die dit net als ik hebben, zullen merken dat ze bang zijn om (nieuwe) dingen te proberen. Je gaat risico's zoveel mogelijk uitsluiten. Het uitsluiten van risico's is op zichzelf natuurlijk niet verkeerd. Maar als het je weerhoudt van bepaalde dingen die je leven leuker kunnen maken, is het een vervelende eigenschap.

Overwin de angst om te falen

Onderschat niet hoeveel kennis je kunt opdoen van het maken van fouten. Misschien blijkt de weg die je daarna bewandelt wel veel interessanter te zijn.

Als je ergens in gefaald hebt, neem het niet te persoonlijk op. Je bent niet een mislukkeling als er iets mislukt. Gebruik de gebeurtenis als een leerervaring.

Als je iets erg graag wilt doen, maar er is een risico, denk dan eens na over hoe lang het duur om je zaken weer op orde te krijgen. Vaak overschat je de risico's als je er niet op deze manier over nadenkt. Door er op deze manier over te denken, krijg je meer kennis over de situatie en zul je beter een goede keuze kunnen maken.

Bekijk ook de video (in drie delen) van J.K. Rowling, Harvard commencement speech 2008: