Dromen durven doen door Ben Tiggelaar

Het boek dromen, durven, doen (met ondertitel Het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf) van Dr. Ben Tiggelaar is niet een standaard zelfhulpboek. Daarmee bedoel ik dat het niet een boek is waar iemand vanuit zijn eigen ervaring denkt alle inzichten te hebben verkregen die anderen zal helpen een fantastisch leven te hebben. Dit boek put juist uit wat er wetenschappelijk bekend is over gedragsverandering en vertaalt het naar heel toegankelijke informatie. Informatie die gelijk ook heel toepasbaar is op je eigen leven.

Dromen durven doen allitereert heel lekker, maar heel kort samengevat zou je kunnen zeggen dat het boek gaat over wensen, planning en actie (wat inderdaad een minder mooie titel zou opleveren). Het belangrijkste bij al deze drie punten is aandacht voor je gedrag. Op deze website wordt ook regelmatig in artikelen ingegaan op juist (kleine) gedragsveranderingen die leiden tot blijvende veranderingen. Veranderen doe je echt door slim gewoontes te maken of af te leren en niet door te vertrouwen op zelfdiscipline, want dat houd je niet vol.

In plaats van een samenvatting van het boek te schrijven, zal ik een link naar Ben Tiggelaar's eigen samenvatting geven en plaats ik de onderstaande video van hem over dit boek, aangezien deze al een goed beeld geven.
Samenvatting Dromen durven doen (pdf)

Een tip: lees het wanneer je iets wilt veranderen aan je leven, dan is het direct toepasbaar. Als je het leest omdat je denkt het wellicht ooit nog een keer te kunnen gebruiken dan is het ook interessant, maar ik denk dat je vervolgens weinig actie zal ondernemen met de inzichten.