De kunst van Kaizen van Robert Maurer

Het boek "De kunst van Kaizen" van Robert Maurer, wordt goed samengevat door haar ondertitel "Met kleine stappen naar grote doelen". Dat is namelijk waar het in Kaizen om draait. Maar wat is Kaizen precies?

Kaizen is een van origine Amerikaanse, in Japan verfijnde, techniek om veranderingen tot stand te brengen. Het principe erachter is heel eenvoudig: grote veranderingen komen tot stand door kleine stappen te zetten. Waarom kleine stappen? Als je grote stappen wil doen mag dat ook van Kaizen, maar Kaizen is met name geschikt voor die doelen, of subdoelen, die maar niet op gang willen komen. Met kleine stappen omzeil je de weerstand in je hersenen.

Als voorbeeld hiervan wordt een verhaal verteld dat ook in "Dromen, durven, doen" aan bod kwam. Een vrouw moest van de dokter hard aan de slag om meer te bewegen. De dokter kan dan zeggen: "Koop een fitnessabonnement en ga twee keer in de week anderhalf uur sporten. Tsjakka, je kunt het!" Stel dat die peptalk helpt en die vrouw gaat direct een abonnement kopen. De kans is dan zeer groot dat die binnen korte tijd niet meer gebruikt wordt. Nog waarschijnlijker is het dat ze helemaal niet eens dat abonnement gaat aanschaffen. Deze vrouw heeft namelijk geen zin om te bewegen, ondanks dat ze weet dat het moet. Daarnaast heeft ze geen tijd (en andere excuses). Die weerstand moet eerst doorbroken worden

Daarom stelt de dokter voor om elke avond, als ze uitrust voor de TV, één minuut heen en weer te lopen. Dat is alles. Na het volgende consult komt daar een minuut bij en zo kan ze dat verder uitbouwen. Op een gegeven moment is ze dan door die weerstand heen en is het zelfs een gewoonte geworden om te bewegen (wellicht nu wel in de sportschool).

Dit klein beginnen aan iets waar je weerstand voor voelt is volgens mij de kracht van Kaizen. De volledige techniek bestaat uit de volgende punten:

Deze punten worden uiteraard in het boek(je), dat overigens snel uit te lezen is, goed uitgelegd.