Bullet journal

De Bullet journal is een systeem om je leven te organiseren. Het geeft meer rust in je hoofd en maakt je productiever. En, hoe vreemd dit tegenwoordig ook mag klinken, dit alles gewoon in een notitieboekje in plaats van een app. notitieboek

Een Bullet Journal is een ToDo-lijst, planner en notitieboek in één. Het instructiefilmpje volgt zo, maar in het kort komt het er op neer dat je een notitieboek neemt en deze indeelt in een future log (lange termijn ToDo-lijst), monthly log (maandplanner) en een dagplanner. Deze update je maandelijks, wekelijks en dagelijks, waarbij je telkens nadenkt of een taak nog belangrijk genoeg is om te doen. Daarnaast is er een inhoudsopgave en kun je tussendoor bladzijden gebruiken om notities te maken.

Wanneer je iets in je hoofd hebt dat je wilt onthouden zet je het in je Bullet Journal, zodat je rust in je hoofd krijgt. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit werkt. Je hebt het boekje dan ook zoveel mogelijk bij je. En wanneer dat niet kan schrijf je op een los papiertje of in je telefoon, om het later in je journal te zetten.
Het wordt ook veel gebruik als habit tracker, oftewel, om iets bij te houden. Bijvoorbeeld hoe vaak je sport, of je gewicht als je wilt afvallen.

Instructiefilmpje

Het systeem is bedacht door Ryder Carroll, die het in eerste instantie alleen voor zichzelf wilde gebruiken. Toen er meer interesse bleek te zijn maakt hij een instructiefilmpje, dat viral ging. Inmiddels zijn er ontzettend veel mensen die van het systeem gebruik maken.
Hieronder zie je een officieel instructiefilmpje van de Bullet Journal.

Het systeem aanpassen naar jouw wensen

Wat mooi is aan het systeem is dat je het kunt aanpassen naar jouw wensen. Ik zelf gebruik een eenvoudigere versie van het origineel, waarbij ik niet zowel een future als monthly log heb, maar deze samen heb gevoegd. Ik had namelijk het idee dat ik dingen dubbel aan het doen was.
Daarnaast experimenteer ik nu met weektaken, die bij mijn dagplanner staan (zie de foto hieronder). Die zijn voor taken die ik die week wil doen, maar waarvoor ik nog niet goed kan bepalen welke dag. Misschien kom ik terug op deze toevoeging, want het kan uitnodigen om dingen niet goed te plannen.
Maar ik raad aan eerst het origineel te gebruiken en na een tijdje dit aan te passen naar jouw smaak. Zo heb ik het ook gedaan.
Mijn versie van de Bullet journal