Ben je alleen bezig of echt productief?

In een interview met Timothy Ferriss, schrijver van Een werkweek van vier uur (The 4-hour workweek), dat ik laatst zag gaf hij deze bruikbare tip om je productiviteit te verhogen: vraag je dagelijks om de zoveel tijd af of je productief bezig bent of slechts bezig. Als je alleen bezig bent zonder dat het van toegevoegde waarde is voor hetgeen je wilt bereiken, stop dan met de nutteloze handeling. Ga vervolgens iets doen dat werkelijk productief is, oftewel je dichter bij het voltooien brengt.

Hiermee wordt nadrukkelijk niet gezegd dat je de hele dag productief bezig moet zijn. Het gaat er alleen om dat je de momenten dat je dat wel moet zijn het ook bent, zodat je geen tijd verspilt. Op de momenten dat je wilt relaxen moet je dat zeker doen, want dat is ook erg belangrijk. (Op die momenten moet je je eerder afvragen of je niet toch in je achterhoofd bezig bent met bijvoorbeeld werk).

Uiteindelijk is deze tip vooral gericht op tijdwinst. Hoe productiever je bezig bent, hoe eerder je klaar bent. Daarnaast kan het je helpen met je gedachten te laten focussen op de klus, omdat je afdwalen tegengaat. Hierdoor kan de kwaliteit van je werk ook omhoog gaan.